Puber (12 - 16 jaar)


Het volwassen worden vergt nog een groeispurt en dan is de puberteit een feit. Bij alle veranderingen, zowel innerlijk als uiterlijk, kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.

Veel voorkomende klachten zijn: hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook knie- en enkelklachten. Tevens is het mogelijk dat, door een ziekte of aandoening, de lichamelijke fitheid niet meer optimaal is en dat een beweegprogramma nodig is. Daarnaast zijn houdingsproblemen en sport gerelateerde klachten veel voorkomend. Met al deze klachten en problemen kan een jongere bij ons terecht. Voor kinderen onder de 15 jaar is het vaak prettig dat de ouder/verzorger de eerste keer, en soms vaker, meekomt. De jongere wordt onderzocht op zijn klachten op vergelijkbare wijze als de huisarts doet. De kinderfysiotherapeut kijkt verder ook naar de invloed van de klacht op het bewegend functioneren. De bevindingen worden met zowel de jongere als met de ouder besproken, waarna een behandelvoorstel met begrijpelijke uitleg volgt.

Om tot een goed resultaat te kunnen komen, is het van belang dat de jongere zelf ook achter de behandeling staat. We motiveren dan ook om thuis oefeningen te doen. Mocht een puber niet fit zijn dan kunnen wij een individueel bewegingsprogramma opstellen. 

Indicaties

Kroon4.png ademhalingsproblemen 

Kroon4.png houdingsafwijkingen/ rugklachten (b.v. M. Scheuerman, scoliose)

Kroon4.png juveniele reumato├»de arthritis (jeugdreuma) 

Kroon4.png posttraumatische stoornis (situatie na een trauma) 

Kroon4.png overgewicht

Kroon4.png (sportgerelateerde) blessures

Kroon4.png te lage conditie

Kroon4.png onvoldoende uithoudingsvermogen bij bewegen en sporten

Kroon4.png herstel en revaliatie na periode van ziekte of immobilisatie

Kroon4.png spanningsklachten